Виїзд на шашлики був і залишається одним з найулюбленіших видів відпочинку українців. Для того, щоб посмажити смачне і соковите м’ясо на вугіллі в першу чергу знадобляться металеві шампура. Звичайно їх зараз без проблем можна купити практично в будь-якому магазині госптоварів. Але ж і самому можна зробити шампура зі сталевого дроту, а потім з гордістю демонструвати на пікніку друзям свій твір.
Якщо ви все-таки зважилися зробити шампура самостійно, то вам в першу чергу знадобиться сталевий дріт потрібного діаметру. Найкраще для реалізації цієї вашої затії низьковуглецевий сталевий дріт (ДСТУ 3282-74), яку випускає Уманський дротяний завод Украгрометпром, діаметром не більше 0,6 см.
Далі вам потрібно визначити зручну для себе довжину шампурів. Якщо ви ніяк не можете це прийняти рішення самостійно, то ми можемо підказати, що оптимальний розмір шампура становить приблизно 700 мм. З’ясувавши комфортний для себе розмір шампура, дріт слід розрубати на окремі частини за допомогою зубила й молотка. Щоб кожен шматок мав загострений кінець, рубку дроту бажано відразу робити під кутом.
Потрібно пам’ятати, що сталевий низьковуглецевий дріт має високі показники твердості та пружності. Щоб далі працювати з дротом, потрібно штучно знизити ці показники. Це можна зробити, помістивши вже нарубані шматки дроту в розведене багаття й дочекатися, коли вони розжаряться до червоного кольору. Потім, використовуючи плоскогубці, гарячі шматки слід вийняти з вогню й залишити на повітрі. Після цього дріт буде м’якшим й податливішим в роботі.
На наступному етапі вже остиглим шматках сталевого дроту необхідно надати звичну форму шампурів. Для цього дріт потрібно розплескати молотком на невеликій ковадлі, а якщо такий у вас немає – на шматку звичайної рейки.
Отримані в результаті сталеві смуги повинні мати однакову товщину до 3 мм. При цьому слід залишити недоторкану ділянку приблизно в 100 мм з одного краю, яку потрібно загнути у вигляді кільця. Якщо ви не хочете морочитися з цим процесом, то можна зробити шампура з дерев’яними ручками. Але в цьому випадку вам заздалегідь доведеться подбати про підготовку дерев’яних заготовок.
Відступивши від кільця (або дерев’яної ручки) приблизно на 50 мм за допомогою плоскогубців потрібно зробити маленьку спіраль. Протилежний гострий кінець слід загострити за допомогою наждачного круга або точильного верстата. Але пам’ятайте, що ви виготовляєте не холодну зброю і, щоб не травмуватися на пікніку, чи не заточувати кінець шампура до гостроти шпаги д’Артаньяна.
Щоб шампури не прогинається під вагою нанизаних на них шматків м’яса, їх потрібно загартувати. Для цього готові вироби слід покласти в багаття, після того як вони досить сильно розжаряться, вийняти з вогню і занурити в холодну воду. Занурювати розпечені шампура в воду потрібно повністю, тому подбайте про те, щоб ємність з водою мала чималі розміри.
Дерев’яні рукоятки насаджуються на шампур вже після процесу загартування. Для цього в рукоятці робиться спеціальний отвір під шампур. А щоб рукоятка сиділа на металі досить міцно, її рекомендується зміцнити спеціальними обтискними кільцями.
І все. Ваші шампура готові! Тепер Ви можете планувати «вилазку» на природу й маринувати м’ясо!